2018. március 24., szombat

A Szovjet / Orosz emberes űrprogram története XII.

A Spirál katonai űrrepülőgép-program

 
Nyikolaj Kamanyin, az űrhajós-kiképzés vezetője, kivételesen civilben

1962-ben a szovjet katonai űrprogramok jövőjéről tartott három napos megbeszélést tartottak, ahol Nyikolaj Kamanyin, az űrhajósok kiképzéséért felelős főtiszt is felvezette saját javaslatait. Kamanyin, aki maga is pilóta volt, az ember vezette járművek mellett foglalt állást, és javasolta, hogy repülőgépként felszálló, majd repülőgépként visszatérő űrjárművek fejlesztését is kezdjék el. Az Egyesült Államokban az X-15 nagy sebességű, rakéta-meghajtású kísérleti gépek után az X-20 Dyna-Soar kisméretű űrrepülőgép felé lépett volna tovább az amerikai légierő, ám az a gép egy rakéta orráról indult volna az űrbe (1963-ban a programot beszántották, noha igen előrehaladott állapotban volt).

 
Az amerikai X-20 / Dyna-Soar űrrepülőgép, amelyet egy Titan IIIC hordozórakéta juttatott volna a világűrbe

A Front Légierő (Kamanyin fegyverneme) vezetése akkor és ott nem foglalt állást a program elindítása kapcsán, Kamanyin legnagyobb sajnálatára. Itt egy apró magyarázat: a Szovjetunióban ekkor kettő plusz két "légierő" volt, a VVSz, vagyis a Frontlégierő volt felelős a harci műveletekért, a csapatok feletti légtérért felelős haderőnem, a PVO, vagyis a Honi Légierő volt a Szovjetunió légterének biztonságáért felelős haderőnem, e mellett pedig ott volt még a Szovjet Haditengerészet alá tartozó AV-MF, vagyis Tengerészeti Légierő; és noha nem hagyományos légierő volt, de ide kell sorolni az RVSzN, vagyis a Hadászati Rakétaerőket, akik a stratégiai ballisztikus rakétákért feleltek. A katonai űrprogramok feletti vezetés főleg a VVSz és az RVSzN embereiből állt, és Kamanyin nagy fájdalmára idővel egyre inkább a Hadászati Rakétaerők lett túlsúlyos benne.

 
A Spirál: balra fent az "űrvadász" (OSz), mögötte a gyorsító-rakéta (vagyis ZsU, itt valamiért csak egy fokozatúként ábrázolva) és a GSzR hordozó-repülőgép

Ha mást nem is, Kamanyin annyit elért, hogy a VVSz vezetése lassacskán felrakta a térképre magának az általa javasolt űrvadászt, amelyhez a Hadászati Rakétaerőknek semmi köze nem lenne (ugyebár ők felügyelték például a későbbi Bajkonur, akkor Tyuratam rakéta- és űrközpontot, ahonnan a rakétaindításokat végrehajtották), ehhez persze reptérről kell felszállnia. 1965-ben tehát a következő ötéves tervbe felkerült a Spirál program. A feladatai a következők voltak:

Űrbéli felderítés: A Föld bármely pontjáról tudjon legalább 1 méteres felbontású fotókat készíteni.
 
Űrbéli bombázás: A Föld bármely pontjára nukleáris csapást lehet mérni rakéta-meghajtású bombákkal.
 
Űrbéli elfogó-vadászgép: A világűrben keringő objektumokat megvizsgálja, és ha kell, elpusztítja.

Érdemes megjegyezni, hogy az első feladatokra már kémműholdakat fejlesztettek, sőt az első Zenyit műholdak már repültek is ekkor már évek óta, illetve párhuzamosan futott a Szojuz R, majd a Szojuz VI kéműrhajó-program, valamint az Almaz kéműrállomás programja. A második feladatot egy ballisztikus rakéta is elláthatta, és el is látta már, noha a Spirál azt ígérte, hogy laposabb pályán (gyorsabban) a célterület közelébe érhet, és az ekkoriban készülő rakéta-elhárító rendszerek majd nem lesznek képesek elfogni. A harmadik feladatra pedig a Szojuz P (majd PPK) űrhajó már a katonaság áldását kapta, plusz ott volt a Vlagyimir Cselomej által ajánlott manőverező vadász-műhold, az ISz koncepció. Viszont egy ember vezette, repülőgépként működő megoldás sokkal inkább a Frontlégierő ínyére volt, mint a felvázolt alternatívák.


Gleb Jevgenyjevics Lozino-Lozinszkij, a Spirál program főtervezője

A VVSz tehát az őhozzá legközelebb álló tervezőirodákat, a Mikojan-Gurjevicset, vagyis az OKB-155-öt a vadászgép, illetve a Tupoljevet, az OKB-156-ot bízta meg a hordozógép fejlesztésével. A terv egy igen ambiciózus megoldás lett volna: egy hiperszonikus sebességre képes, nagyméretű hordozó repülőgép, a GSzR (~ Hiperszonikus Hordozó Repülőgép) vinne fel a hátán nagy magasságba egy kétfokozatú rakétát (GR illetve ZsU jelöléssel is hivatkoznak rá), amelynek az orrán egy egyszemélyes kis méretű űrrepülőgép, az OSz (~ Orbitális Repülőgép) foglal helyet. A teljes járműkomplexum elnevezése VKSz (nagyjából Légi- és Űr-Rendszer), közismertebb nevén a Spirál program, de a jelölés terén az 50/50 is elfordult (hogy megtévesztés, vagy szervezési káosz volt emögött, nem igazán tudni). A program vezetőjének Gleb Jevgenyjevics Lozino-Lozinszkijt nevezték ki, és más tervezőirodáktól is vezényeltek át mérnököket a feladatra. 1966 áprilisára fel is vázolták a fejlesztési tervet:


1 lépés: Három egymásra épülő, egyre nagyobb sebességre képes tesztjármű, az OSz űrrepülőgép aerodinamikai vizsgálatára és fejlesztésére. Az első csak hangsebesség alatt, a második szuperszonikus (cirka a hangsebesség ötszöröséig terjedő sebességtartomány), a harmadik pedig már hiperszonikus (ötszörös hangsebességnél többre képes) sebességre lenne képes. A kísérleti gépek egy átalakított Tu-95 törzse alól indulnának.

2 lépés: Egy személyzet nélküli, majd személyzettel ellátott OSz tesztgép indítása egy R-7 (Szojuz) hordozórakétával, amelyben a világűrben való működést tesztelnék. Ehhez a repüléshez úgy kell a tesztgépet kiképezni, hogy elférjen a Szojuz 7K űrhajó számára használt áramvonalazó kúpban, hogy ne legyen szükség extra munkára a rakéta átalakítása terén.

3 lépés: Az OSz három célra szánt változatának (felderítő, űrbombázó és űrvadász) kifejlesztése.

4 lépés: A GSzR hordozójármű kifejlesztése, az általa használt gázturbinás hajtóművekkel, valamint az OSz mögé szerelendő gyorsítórakétával együtt.

5 lépés: Az OSz és GSzR rendszerek végső integrációja.

 
A Spirál működési alapja: a GSzR felviszi cirka 30 km magasságba az OSz űrrepülőgépet és a gyorsítórakétát, és ez utóbbi keringési pályára állítja az OSz-t

Ezekkel párhuzamosan Csillagvárosban létre kell hozni egy kiképző-központot, ahol a Spirál-program számára a pilóták kiképzése folyik, illetve a fejlesztés fázisában a pilóták egyben egy szimulátorral a gép irányítórendszerének tesztelésében és fejlesztésében vesznek részt. A program mellé beosztott vezető űrhajós nem más, mint German Tyitov, a második világűrt megjárt kozmonauta lett, aki mellett az elkövetkezendő években 4-5 (többnyire később a világűrt megjárt) űrhajós-jelölt dolgozott.


A Spirál-program korai fázisában végrehajtott áramlástani vizsgálatokhoz használt egyik makett

Ahogy annyi más programnál is, itt is hamar kiderült, hogy nincs meg a kellő akarat arra, hogy valóban eredményeket lehessen felmutatni – konkrétan a programot a védelmi miniszter, Grecsko marsall soha nem is hagyta jóvá, különféle kerülőutakon tudták az egész programot elindítani! 1965-ben elkezdték a CAGI-ban (Központi Aero- és Hidrodinamikai Intézet) az előzetes makettek áramlástani vizsgálatát, és 1967-re végeztek is a munkával, alátámasztva, hogy aerodinamikai szempontból a terv kivitelezhető. 1968-ban továbbították az első (szubszonikus) repülésre szánt OSz tesztgép terveit a dubnai gépgyárba a megépítéshez. Menet közben döntés született, hogy pilóta nélküli kísérleti gépeket, maketteket építenek, amiket arra használnak fel, hogy a nagy sebesség közben a stabilitást és a viselkedést vizsgálják – ez lett a BOR (~ Orbitális Repülőgép Személyzet nélkül). Az első BOR tesztet 1969-ben hajtották végre, egy Kozmosz-2 rakéta indította a 3 méteres, 800 kg-os makettet egy 100 km magas, mintegy 13 000 km/h csúcssebességű szuborbitális pályára. A makett hővédő pajzs nélküli, és tervszerűen elégett a légkörben, de a telemetriai rendszere az út nagy részén viszont sikeresen továbbította az adatokat, mely szerint a stabil és az előre kiszámoltnak megfelelő pályán repült végig.

 
A BOR-2 tesztgép

1969-től 1972-ig az 1:3 méretarányú BOR-2 tesztgépet négyszer indították el szintén Kozmosz-2 rakétával, szintén szuborbitális pályára, noha hővédő pajzsa nem volt, a fémtestet úgy alakították ki, hogy a fellépő hőhatásokat elviselje, visszatéréskor pedig egy ejtőernyővel ereszkedik le. Elérkezünk 1972-ig, az űrrepülőgép szubszonikus tesztváltozata gyötrelmesen lassan épül, mert a Mikojan-Gurjevics iroda látva, hogy nincs határozott kormányzati támogatás, nem fordított erőforrásokat a programra. A GSzR hordozógép fejlesztése pedig sehol sem tartott – a Tupoljev irodának éppen elég feladatot ad a Tu-144 szuperszonikus utasszállító-program, illetve a szuperszonikus bombázók fejlesztése (a Tu-22M-et illetve a később a Tu-160-at eredményező 160-as program), és elég nyilvánvaló lett, hogy a kétszeres hangsebesség elérése is elég sok kihívást jelenthet egy nagyobb gépnél, nemhogy a négyszeres, sőt hatszoros hangsebességé.

A program vezetői igyekeznének a politikai vezetéstől több támogatást kisajtolni, amit azonban Andrej Antonovics Grecsko, a védelmi miniszter továbbra is elutasít. Grecsko alapvetően nem látja értelmét a Spirálnak, a feladatra ott van az általa támogatott Almaz kéműrállomás-program (Cselomej tervezőirodájából) a Zenyit kémműholdak mellett, az űrbombázásnak pedig nincs értelme a ballisztikus rakéták mellett, amelyeknél már fejlesztés alatt voltak a végső fázisban kiszámíthatatlanul repülő manőverező robbanófejek, amelyek az utolsó előnyt is elvették a csapásmérő Spirál programból. Az ellenséges műholdak megsemmisítésére pedig ekkoriban már hadrendben áll az ISz-A vadász-műhold típus. Hogy a dolog még faramucibb legyen, a program nem kerül leállításra, különféle irányokból (főleg a légügyi minisztériumból) továbbra is csurran némi pénz, ami viszont csak arra elég, hogy ne múljon ki.

 
A BOR-3 tesztgép

1973 és 1974 között az OSz fele méretű tesztgépe, a BOR-3 is elkészül, itt is hasonló a terv, mint a BOR-2-vel, ám az első indításnál a rakéta orrának áramvonalazó kúpja összeroskad 5 kilométeres magasságban, és a rakétát felrobbantják. A második tesztrepülés sikeresen lezajlik, de a makett a földbe csapódva összeroncsolódik, mivel az ejtőernyője nem nyílik ki. Nekiállnak egy irányítható, de továbbra is csak 1:2 méretarányú makett legyártásának, amellyel a visszatérés teljes manőverét végrehajthatják, sőt, hővédő pajzsa is lesz. A BOR-4 viszont olyan lassan készül, hogy a Spirál-programban már nem repül – viszont a későbbi szovjet űrrepülőgép programban még szerepet kap. 1972-től a politikai (és katonai) vezetést egyre inkább érdekli az amerikai űrrepülőgép-program, miközben a Spirált nem támogatják, így félig-meddig tetszhalott állapotba kerül, meghatározó emberei ilyen vagy olyan okokból távoznak mellőle (Kamanyin 1971-ben a Szojuz-11 tragédiája után távozik az űrhajósprogram vezetéséből, Tyitov egy évvel korábban lép ki az aktív űrhajósok közül, hogy mérnöki karrierjét folytassa, de még Gleb Lozino-Lozinszkij is elhagyja süllyedő hajót, hogy az új szovjet űrrepülőgép-programba léphessen át).

 
A 105.11 tesztgép a Tu-95 "hasán"

1976-ban elkészül végre a 105.11 jelölésű szubszonikus tesztgép (a 105.12 lett volna a szuperszonikus, a 105.13 pedig a hiperszonikus változat jelölése), és először a kifutóról szállt fel rakétahajtóműveivel, majd egy Tu-95-ös hasa alól indult pár alkalommal tesztrepülésre, ám egyértelmű volt ekkora már, hogy a programnak nincs jövője.

A 105.11 tesztgép a földön, érdemes megfigyelni, hogy az első két futóműve gumikerekes volt

1978-ban a programot hivatalosan is leállították, és minden energiát a szovjet űrrepülőgépre, a VKK (Воздушно Космический Корабль ~ Légűr Jármű) programra fordítottak. A Spirál elképesztően bonyolult és összetett rendszer volt, ennek megfelelően méregdrága – a már az elején is impozáns terveket egyre speciálisabb hajtóanyagokkal és hajtóművekkel fejelték meg, ami miatt egy igazi "csúcskategóriás" programot faragtak belőle, viszont igazából semmi olyat nem tudott, amit más járművel ne lehetett volna megvalósítani olcsóbban, emiatt persze senki sem akarta a csekket hozzá kitölteni, így törvényszerű volt a bukása...

A Spirál / VKSz rendszer bemutatása

 
A komplett VKSz, látható, hogy a hordozógép orra ugyanúgy lehajtható, mint a Concorde vagy a Tu-144 esetén, így biztosították a két fős személyzet kilátását előre a fel- és leszálláskor

A VKSz ugye a GSzR hordozójárműből és az OSz űrrepülőgépből, valamint annak ZsU gyorsítórakétájából állt. A GSzR esetében a Tupoljev iroda a máshol is alkalmazott megoldásokat vette elő: a 38 méter hosszú, üzemanyaggal 52 tonnás repülőgépnek kettős deltaszárnya és lehajtható orra volt a terveken – hasonlóan a jóval ismertebb Tu-144-eshez, csak persze itt a függőleges vezérsík (felhajthatóan) a gép aljára került, mivel a hátán a rakéta (és az űrrepülőgép) foglalt helyett, így a stabilitást a szárnyak végén lévő függőleges vezérsíkok segítették. A gép feladata volt, hogy kétfős személyzetével 30 km-es magasságba emelkedve, hatszoros hangsebességre gyorsulva elindítsa a hátán lévő OSz-t. A kívánt sebesség elérése viszont igencsak komoly kihívást jelentett, így rögtön két különböző úton is elindultak.


A komplett VKSz rendszer

A leghatékonyabb változat az volt, hogy folyékony hidrogén üzemanyagot égető hajtóműveket vetnek be – a hidrogén a legjobb az adott tömegből kinyerhető energia terén a kémiai üzemanyagok közül, persze sok hátránnyal. Az egyik, hogy a hidrogén ugye igen kis sűrűségű, tehát még a tervezett 16 tonnányi hajtóanyag is hatalmas tartályokat igényelt – a másik gond pedig az, hogy a hidrogén forráspontja -253 °C, tehát ennél hűvösebben kell(ene) tartani a folyékony halmazállapothoz. A legnagyobb probléma viszont nem is a tárolása, hanem egy folyékony hidrogén hajtóanyagot használó, igen nagy teljesítményű gázturbinás / torló-sugárhajtómű kifejlesztése. A besorolása azért ilyen nehéz, mert egyfelől rendelkezik sűrítő lapátfokozatokkal, mint a gázturbinák, ám nagy sebességnél már inkább torló-sugárhajtóműként működik. Ezt a feladatot a Ljulka tervezőiroda kapta, a hajtómű típusjelölése pedig AL-51 lett, ebből a gép végében a farokrész két oldalán 2-2 darabot építettek volna be, egymás felett. A hajtóművek beömlőnyílásai és szívócsövei a gép hasára kerültek, és úgy tervezték meg őket, hogy nagy sebességnél a test által terelt levegőt "elősűrítse", és a beömlőnyílás felé terelje.

 
A VKSz rendszer hátulról, lehet látni a hordozógép furcsa hajtómű-elhelyezési megoldását, és azt, hogy a gyorsítórakéta végére egy áramvonalazó kúp került

Az 1960-as évek közepén hidrogén hajtóanyagú rakétahajtómű se nagyon volt, nemhogy a légkör oxigénjét felhasználó, hatalmas sebességre tervezett gázturbinás / torló-sugárhajtómű, és természetesen voltak kétségek, hogy ezt sikerül kivitelezni, így egy alternatív megoldást is papírra vetettek, amely hagyományos kerozin üzemanyagra építkezett, ez a Tumanszkij R39-300 jelölésű hajtómű lett volna. A kerozinból viszont jóval többet kellett cipelni, így az ezt használó GSzR (nagyjából azonos méretek mellett is) tömege 70 tonna fölé nőtt volna. A kerozint használó változat viszont csak nagyjából 25 km-es magasságot és "mindössze" négyszeres hangsebességet érhetett volna el (viszonyításképpen a Lockheed Blackbird család legismertebb tagja, az SR-71 által elért legnagyobb sebesség a hangsebesség 3,4-szerese volt). Apró probléma, hogy ez kevés volt az előre kiszámolt OSz pályájához, így igazából csak tesztelés célára lett volna jó, először még úgy volt, hogy 1970-ben elkészül ebből több példány, és az ekkora már kész űrrepülőgép és gyorsítórakéta nagy sebességű indítási tesztjeit megcsinálhatják vele. Az 1960-as évek végére viszont ez már nem volt szükségesnek ítélve, csak a hidrogén-hajtóanyagú "teljes értékű" változat, így félre is tették a kerozinos verziót.


A második elem egy hordozórakéta (RB vagy ZsU), amelynek orrán ül majd az űrrepülőgép, az első változatnál még "konzervatív" folyékony oxigén / kerozin hajtóanyagot használt volt, de Valentyin Glusko ekkoriban ezt a párost éppen nem támogatta, így az általa tervezendő RD-350 rakétahajtóművet ajánlotta inkább. A végleges változatnál a rakéta kétfokozatú, és mindkét fokozata folyékony fluor / folyékony hidrogén hajtóanyagot használt papíron. Ez a hajtóanyagpáros a létező legjobb hatásfokot nyújtja a tömegéhez képest, ezért egy ideig kísérleteztek vele mind a Szovjetunióban, mind az Egyesült Államokban, ám nem jutottak velük sehova – a fluor irgalmatlanul mérgező és reakcióra hajlamos anyag, és még az égéstermék (hidrogén-fluorid) is igen erősen savas hatású, tehát fogalmazzunk finoman, nem jó alatta állni. A Spirál viszont annyira maximalista elképzelés volt, hogy csak a létező legjobb megoldások jöhettek szóba. Emiatt viszont nem meglepő, hogy végül a ZsU sem valósult meg, Glusko irodája csak az 1970-es évek végére végzett az RD-350 kifejlesztésével, de immár a Proton utolsó fokozatába szánták, ám ott sem repült soha – a fluor alapú oxidálószer túl veszélyes volt, így végül senki sem használta élesben.

 
A Spirál OSz űrrepülőgép

A legérdekesebb persze az OSz, vagyis az űrrepülőgép maga. A 8 méter hosszú, erősen lekerekített ék alakú jármű orra erősen felfelé hajlott, így a "fapapucs" gúnynév ragadt rá. Ez a kialakítás kedvező volt a légkörben való visszatéréskor a hőterhelés elosztásánál, de ettől még a jármű orrát és hasát persze hővédő pajzs óvta. A jármű végén egy függőleges vezérsíkot helyeztek el, valamint a két szélén egy-egy felhajtható szárnyat. A szárnyak felhajtott állapotban a test tetejére feküdtek rá, így nem kellett a nagy sebességű visszatérésnél hővédelemmel ellátni (hiszen nem nyúltak túl a hővédő pajzs által védett részen) és csak a visszatérés végső fázisában hajtották le őket, amikor felhajtóerőt generálva lapos siklást tettek lehetővé a leszálláshoz. Azonban egy RD-36-35K gázturbinát is elhelyeztek a farokrészben, amely mintegy 500 kg-nyi kerozin üzemanyaggal 10 percig működhetett, és lehetővé tette, hogy a pilóta ideális leszállási helyet és megközelítést találjon. A leszállás végső fázisában négy siklótalpat bocsátottak ki a test felső részéből, ennek a megoldásnak köszönhetően nem volt szükség a hővédő pajzsba nyílásokat, ajtókat szerelni, így egyszerűbb lehetett a szerkezet.

 
Fantáziarajz arról, ahogy belép az OSz a légkörbe, a gép orra erre a manőverre volt optimalizálva

Az OSz hővédelme az amerikai X-15 kísérleti gépekhez volt hasonló, vagyis a cél az volt, hogy a hőterhelésnek leginkább kitett részeket elszeparálják nem hővezető távtartókkal a gép szerkezetétől, és a hővédő pajzs maga fémes (nióbium) ötvözetből készülne, valamint molibdén-diszilicid bevonattal látnák el, amelynek olvadáspontja 2000 °C feletti. Mivel a tervek szerint a legforróbb ponton is "csak" 1650 °C körüli hőmérséklet lehet, ez elégséges ahhoz, hogy ne égjen el a gép a légkörbe való belépéskor. Persze a belső szerkezete így is átforrósodik, akár 500 °C fölé, de a vastag, erősen ötvözött acélszerkezet és a kritikusabb elemek (hajtóanyag-tartályok, elektronika) szigetelésével úgy vélték, hogy kezelhető szintűre degradálják a problémát.


A pilóta kapszulája az OSz belsejében, az oldalra néző periszkóp elárulja, hogy ez a kémrepülő változat

A pilóta egy lekerekített, vele együtt cirka 1 tonnás, kúpos alakú, szigetelt mentőkapszulában foglalt helyet, amelynek két előre néző ablaka volt. Ha baleset történne a repülés bármelyik pontján, a mentőkapszulát egy szilárd hajtóanyagú rakéta eltávolítja az űrrepülőgéptől, majd a magasságtól függően a mentőrendszer a pilóta kimentését folytatja – a világűrben a kis keringési magasság miatt nem volt fékezőrakéta, a légkör is legfeljebb pár fordulat után lassítja le annyira, hogy a légkörbe belépjen. A kapszula kialakítása miatt a kúpos alsó részével halad a légkörben, és az alján lévő elégő hővédő pajzs óvja meg a fellépő hőhatásoktól. A sűrűbb légrétegekbe érve a pilóta jobb oldalán lévő tárolóból kibocsátja a fékezőernyőt, amely eléggé lelassítja a biztonságos földet éréshez, a becsapódást pedig a kapszula alján lévő energiaelnyelő rétegek próbálják tompítani. Az űrhajós az út alatt végig szkafandert visel.

A jármű a világűrben egy fő rakétahajtóművel változtatta volna a pályáját, a 15 kN tolóerejű hajtómű jóval erősebb volt, mint például a Szojuz hajtóművei, és ehhez még hozzájön, hogy a felderítő és űrvadász verziónál 3,75 tonnányi hajtóanyagot vihetett magával, ami egészen tiszteletet parancsoló, 1400 m/s delta-V-t is meghaladó értéket, vagyis pályaváltoztatási képességet jelentett (viszonyításképpen: a Szojuz 390 m/s értékkel bírt). A hajtóanyag az első körben a Szojuznál vagy az amerikai űrhajók által is használt N2O4 illetve hidrazin (pontosabban UDMH) lett volna, de később tervezték itt is áttérni a folyékony fluor alapú oxidálószerre vagy egzotikusabb üzemanyagra, például ammóniára. Ha a főhajtómű esetleg bemondaná az unalmast, akkor két kisebb tartalék rakétahajtómű volt mellette a fékező-manőver végrehajtásához, illetve hat kormányhajtómű a durvább manőverekhez – ezek mind a főhajtómű hajtóanyagából voltak táplálva. A finom pozicionálásra 10 db kisebb semlegesgáz-hajtómű szolgált.

A három feladatkörhöz három alváltozatot terveztek, a hasznos teher a pilótafülke mögött lett elhelyezve, és két fő opció állt rendelkezésre: alaphelyzetben mintegy 500 kg-nyi terhet vihetett, ez volt a kém és az űrvadász változatnál a tervezett, míg a csapásmérő változatnál kéttonnányi hasznos terhet vihet magával, ám a rakétahajtóművek üzemanyag-tartályait megkurtították, tehát sokkal kevesebb lehet a manőverezésre rendelkezésre álló készlet. Ez nem okozott problémát, lévén csak egyetlen keringési fázist terveztek, ahol is az Egyesült Államokat dél felől közelíti meg, ahonnan nem vártak támadást a légvédelmi és rakéta védelmi egységek.


A kémrepülő változat belső felépítése, alul, balról a második metszeti ábra mutatja a nagy méretű távcső (sötét zöld színnel jelezve) elhelyezését a pilóta kapszulája mögött

A felderítő változat esetében a pilótafülke mögé ferdén oldalra építettek be egy nagy objektívet, amely filmre dolgozott volna. A pilóta előtt egy oldalra néző periszkópot helyeztek el, és ezzel kellett a célterületet befognia, majd kezdődhetett a fotók készítése. 130 km-es magasságból függőlegesen lefelé akár még 1 méternél is jobb felbontású képeket lehetett volna készíteni. Az első tervek szerint 2-3 alkalommal is átrepülhetett volna az Egyesült Államok felett egy repülés alkalmával a gép, majd visszatérve kielemezhették a képeket. Később tervben volt a filmek automatikus előhívása és a képek TV-adás szerű továbbítása is, ám ez (ebben az esetben) nem jutott sehova (csak az 1980-as években valósult meg ez az elképzelés, de még ekkor is bőven használtak film-visszahozó kapszulát alkalmazó kémműholdakat).

 
Az űrvadász változat metszeti ábrája, a pilóta mögött hat tubusban (pirossal jelezve) lettek volna a rakéták elhelyezve, a két oldalra kivezetett cső a rakéta égéstermékeit vezette el indításkor

Az űrvadász változat volt talán a legérdekesebb, noha egyben a legfurcsább is. Az OSz-t alaphelyzetben cirka 130-150 km-es keringési pályára emelte a kétfokozatú gyorsító rakéta, ám ilyen kis magasságba nincsenek igazából műholdak. Az OSz relatíve magas delta-V értéke (pályaváltoztatási képessége) lehetővé tette, hogy akár több száz kilométeres magasságba emelkedjen, elvben akár egészen az 1000 km-es csúcspontig. A célpontot először a pilóta szemügyre veszi a periszkópján át, majd pár km-re visszahúzódva indíthatta a 25 kg-os "űr-űr" rakétát, amelyből a tervek szerint hat darabot vitt volna magával. (A rakéták feladatkörét szokták meghatározni az indítás és a célpont elhelyezkedése alapján, a levegő-föld légi járműről földi célpontra indított rakétát jelent, a levegő-levegő rakéta légi járműről légi jármű ellen indított rakétát takar – az "űr-űr" rakéta értelemszerűen űrbéli járműről űrbéli cél elleni rakétát takar.)


A Spirálhoz tervezett kisebbik rakéta; mivel a légellenállással nem kell a világűrben ugye foglalkozni, elég furcsán néz ki, az orrán egy távolságmérő radar látható, mögötte a hajtómű, a négy oldalsó tartályban pedig a hajtóanyag található

A kis tömegű rakéta mintegy 500 m/s delta-V pályamódosításra képes, de az önirányító rendszer korlátozta a valódi "hatótávolságát". A rakéta a cél közelébe érve felrobbanva repeszfelhővel semmisítette volna meg a célpontot. A rakéták magas száma némileg meglepő, de mivel az OSz hatalmas manőverező-képesség tartalékkal rendelkezett, elképzelhető volt, hogy több célpontot is "meglátogasson" egy út alatt – később nagyobb teljesítményű, cirka 170 kg-os rakétákkal számoltak már, ám abból feltehetően maximum kettőt vihetett volna.


A csapásmérő változat rakétameghajtású termonukleáris harci fejeket használt volna, ám ezekről többet nem tudni – azt sem, hogy mekkora robbanóerejű töltetekben gondolkoztak. Ez a feladatkör talán a legfurcsább, ugyanis eredetileg az Egyesült Államok elleni csapásmérésről volt szó, később viszont inkább a repülőgép-hordozók által vezetett flottacsoportok elleni csapásmérés lett a hangsúlyos. Utóbbi esetben a robbanófejet rádió-távirányítással vezették volna célra, a céladatok pedig radarműholdakról, radarral felszerelt Spirál-kémrepülőgépről vagy akár hagyományos repülőgépekről, hadihajókról vagy tengeralattjárókról is érkezhettek.

 
A komplett rendszer vázlatrajza, narancssárgával kiemelve az OSz űrrepülőgép

A margóra érdemes odatenni, hogy mindhárom feladat eltérő OSz változatot követelt meg. Az űrvadász változat érdekessége, hogy a légierők a betonkerítés mindkét oldalán igyekeztek "kiterjeszteni" a légierő határait a világűrbe, és ember vezette harci járművekre alapozni a világűr feletti uralom megszerzését. Viszont mindkét oldalon hosszabb-rövidebb úton megállapították, hogy ez semmilyen szempontból nem praktikus, pláne nem olcsó, így az elindított programok közül végül egyik sem jutott messzire....

A szovjet űrrepülőgépprogram vargabetűi....

Valentyin Glusko 1974-ben felső jóváhagyásra egybeolvasztotta a CKBEM tervezőirodát, amelyet egykor Koroljov irányított és a saját Energomash irodáját az NPO Enyergija tervezőirodába, amelynek ő lett a feje. Noha a CKBEM kezében ott volt az indításra kész N1 szupernehéz hordozórakéta N1F változata, Glusko a roncstelepre száműzte azokat, hiszen részben annak köszönhetően kerülhetett az Enyergija iroda élére, hogy folyamatosan fúrta a N1 rakétaprogram sikertelensége miatt a CKBEM vezetőjét, Vaszilij Misint. Csakhogy valójában Glusko ugyanarról álmodozott, mint Misin: egy tartós emberi tartózkodást lehetővé tévő holdbázisról. Ehhez viszont saját hordozórakétát álmodott meg, a Vulkant, amely Vlagyimir Cselomej CKBM tervezőirodájának UR-500 / 700 családjához hasonlóan épült fel: a rakéta teherbírását a központi fokozat köré elhelyezett gyorsító fokozatok számával lehet befolyásolni, így egy rugalmas, moduláris rakétacsaládot lehet létrehozni.


Glusko álma: a Vulkan hordozórakéta-család, balra a "központi" modul, középen a gyorsítórakétákkal megerősített változata, jobbra pedig a nagy teljesítményű harmadik fokozattal ellátott változat

Nem kis fejfájást okozott viszont, hogy a pártvezetés prominens szereplői más felé tekingettek: az amerikai űrrepülőgép-program irányába. A NASA a holdraszállás utáni időkre egy komplex, egymásra épülő rendszert álmodott meg, az STS-t, vagyis a Space Transportation Systemet – ennek az űrrepülőgép csak egy eleme volt, amely a Föld és az alacsony Föld körüli pálya közötti teher- és személyszállítás feladatát látta volna el. A terv a költségek drasztikus csökkentése volt: az Apollo-program esetében a cél volt a fontos, a Hold elérése, ehhez viszont méregdrága, egyszer használatos, óriási hordozórakétákat és drága, egyszer használatos űrhajókat használtak. A cél az lett, hogy újra és újra felhasználható legyen a jármű, és az egész valahogy úgy nézzen ki, mint egy Boeing 707-es hétköznapi útja két amerikai nagyváros között. Az űrrepülőgépet felkészítik az útra, elindul a világűrbe (közben lehetőleg minden elemét vagy külön visszahozzák, vagy maga az űrrepülőgép hozza vissza), a világűrben kipakolja a hasznos terhét / átszáll a személyzet az űrállomásra, és visszatér – majd a lényeg: a visszatérés után egy gyors ellenőrzés után újra indulhat a világűrbe.


A North American cég űrsikló terve 1970-ből, látható, hogy valójában két járműről van szó: egy hordozógépről és egy űrrepülőgépről

A NASA problémája az volt, hogy egy ilyen képességű rendszer kifejlesztése drága mulatság, és a politikai döntéshozók is beleszóltak fentről: az új, drágán kifejlesztendő, de olcsón üzemeltethető űrrepülőgép lesz az egyetlen jövőbeni lehetőség a világűr elérésére, a drágán üzemeltethető, egyszer használatos rakétákat ki kell vonni. Az Amerikai Légierő (USAF) és az akkor még hétpecsétes titokként működő Nemzeti Felderítési Hivatal (NRO) tehát meghatározó lett az űrrepülőgép szempontjából. A légierő azt kívánta, hogy nagy siklószöge legyen a járműnek, és hogy indítás után Kaliforniából, a Vandenberg légibázisról indulva, egy északi-nyugati irányba végrehajtott (és a Szovjetunió feletti átrepülést tartalmazó) Föld körüli megkerülés után a kiindulási pontra le tudjon szállni. Az út alatt viszont a Föld felszíne bő 1500-1600 km-et elfordul, tehát a légkörbe beérve ezt a távolságot siklórepülésben kell áthidalnia – ezt az angolban Cross-range, keresztirányú hatótáv jelzővel illették. A NASA eredeti tervei keskeny törzsű, kis szárnyú űrrepülőgépről szóltak, hogy a lehető legkisebb felületet kelljen nehéz hővédő pajzzsal ellátni, ám emiatt az a bizonyos keresztirányú hatótáv legjobb esetben is csak pár száz kilométeres, messze a légierő elvárásai alatt volt. Az elvárásra a válasz az, hogy az űrrepülőgép nagyméretű szárnyakkal rendelkezik majd, amely viszont nehezebb szerkezeti tömeget jelent (amit ugye a hasznos teher kárára növelhető csak).


A McDonnell-Douglas cég terve az űrrepülőgépre 1970-ből

A másik elvárás az NRO-tól jött, mégpedig hogy 15 láb (4,57 m) széles és 60 láb (18,2 m) hosszú rakteret követeltek, hogy a későbbi nagy méretű kémműholdak elférjenek benne. A NASA menet közben arra jutott, hogy elégséges lehet 12 láb (3,6 m) széles és 40 láb hosszú (12,2 m) hosszú raktér, és ez jóval kisebb (valamint könnyebb és olcsóbb) űrrepülőgépet jelenthet – mikor viszont Maxime Faget, a NASA felelős főmérnöke ezt felterjesztette a légierőnek, egy őrnagy lekezelő stílusban kioktatta, hogy márpedig az USAF fenntartja az eredeti 15 x 60 láb méretű raktérre az igényt. A NASA / USAF űrrepülőgép-szimbiózisának megítéléséhez nem árt egyébként tudni, hogy a védelmi minisztérium egy fillérrel nem szállt bele az űrrepülőgép kifejlesztésébe és gyártásába, de az eredeti tervek szerint legalább egy űrrepülőgépet majd kifejezetten csak az ő céljaikra kell átengedni. A NASA-nak nem sok választása volt – az űrrepülőgép gazdaságossági mutatóihoz minél több indítást kell végrehajtani, ehhez pedig úgy vélték, hogy a katonai indításokra is szükségük lesz.


Ez már a nagy rakterű űrrepülőgép-vázlat, azt bemutatva, hogy milyen egyszerű is lesz majd az űrrepülőgép felkészítése a következő útra – ami a valóságban egy kész rémálom lett a végén....

Az amerikai űrrepülőgép programot viszont a Szovjetunióban is élénk figyelem kísérte, különösen, amikor a katonaság is a részese lett. A források eltérően nyilatkoznak, de talán a legvalószínűbb verzió az, hogy a bombát Msztyiszlav Keldis, a Szovjet Tudományos Akadémia elnöke "robbantotta" azzal, hogy a 25 tonna teherbírású űrrepülőgép lapos pályán haladva Moszkvára egy 25 megatonnás termonukleáris bombát dobhat úgy, hogy a Honi Légvédelem tehetetlen vele szemben. Az Amerikai Légierő igénylistája alapján persze ez is elképzelhető, ugyanakkor eléggé valószínűtlen volt – eleve nem volt praktikus a célra, plusz az űrrepülőgép legfeljebb néhány korai változatának igen optimista tervei tették volna lehetővé a stratégiai csapásméréshez szükséges igen rövid időn belüli indítás lehetőséget. A másik alapvető félelem pedig az űrrepülőgép műhold-befogó és javító képessége volt, amihez nem szükséges nagy fantázia, hogy majd az amerikaiak a szovjet műholdak megvizsgálására, esetleg Földre való visszahozatalának céljára használják fel. Érdekes viszont, hogy ettől a szovjetek is féltek – akik még a személyzet nélküli kísérleti űrhajókra is önmegsemmisítő robbanótölteteket szereltek, nehogy idegen kezekbe kerülhessen a technológiájuk, vagyis tisztában voltak azzal, hogy egy ilyen kísérlet végzetes lehet a végrehajtói számára.

 
Az MTKVP űrrepülőgép kései elképzelése alapján készült CGI kép, amely egy Vulkan orrán ábrázolja

A probléma az volt, hogy Dmitrij Usztyinov, a védelmi ipar minisztere (majd később még pluszban védelmi miniszter) karöltve Jurij Andropovval, a KGB vezetőjével arra a megállapításra jutott, hogy az amerikaiak ezen képességéhez fogható saját fejlesztésre lesz szükségük. Egyesek úgy vélik, hogy igazából Andropov volt inkább az, aki határozottan félt az amerikai űrrepülőgép katonai képességeitől, és azon a nézeten volt, hogy márpedig a Szovjetunió nem maradhat el e téren sem, de ez a végeredményt tekintve nem sokat számított. A végeredmény pedig az volt, hogy a vezetés egy viszonylag nagyméretű szovjet űrrepülőgépet szeretett volna kapni Gluskótól – aki viszont nem rajongott az űrrepülőgépért, mert nem látta értelmét, és nehezen tudta a holdbázis-elképzelésébe beleszőni. De hogy megfeleljen az elvárásoknak úgy vélte, hogy hát akkor hajrá, fussunk neki egy saját űrrepülőgépnek – az MTKVP-nek (Újrahasználható Függőlegesen Leszálló Szállító Jármű).


Az MTKVP eredetileg hengeres kialakítású volt – ez a vázlat a végén háromszög profilra váltó elképzeléshez készült

A "saját" pedig alaposan eltért az amerikai megoldástól. Az űrrepülőgép egy elől hengeres, hátrafelé lekerekített háromszög profilra váltó, hosszúkás repülőgéptestre emlékeztetett. A pilótafülke az orrban volt elhelyezve, ahogy a későbbi űrrepülőgépek esetén, és a géptörzs közepén akkora raktere volt, mint az amerikai űrrepülőgépnek, viszont csak két kis lehajtható szárnycsonkja (vezérsíkja) lett volna, a repülés stabilizálására. Az induláskor egy Vulkan rakéta orrán foglal helyet, a rakéta feljuttatta alacsony Föld körüli pályára, a rakterében maximum 30 tonnányi hasznos teherrel – ez alapvetően ellátmány és személyzet lehet, például egy űrállomás számára (vagy katonai célra, na...). A világűrben a farokrészen egy kúpos elemen illetve az orrban voltak a pozicionáló hajtóművek elhelyezve, valamint a farokrészen, a háromszög-profil két alsó szélén a manőverező hajtóművek, amelyekkel a pályamódosításokat és a fékező manővert végrehajthatja. A légkörben az amerikai űrrepülőgéphez is szándékozni használt szilikát hővédő téglákat tervezték használni, és a két oldalsó lehajtható vezérsíkkal kis mértékben lehetett a légkörben kormányozni, éppen eléggé ahhoz, hogy a kívánt leszállózónába szálljon. A sűrűbb légrétegekben viszont a raktér előtt és mögött elhelyezkedő tárolókból ejtőernyők nyíltak volna ki, és ezekkel ereszkedett volna a talajra, hogy a legvégén a Szojuzhoz hasonlóan a talaj felett fékezőrakéták biztosítják a puha leérkezést.


Az MTKVP far része, látható a két manőverező hajtómű és a pozicionáló hajtóműveket magába foglaló rész, érdemes megfigyelni a raktér ajtaja előtt és mögött lévő kisebb ajtókat – ezek az ejtőernyők tárolóit fedték

Az MTKVP maga cirka 88 tonnás lehetett induláskor és 34 méter hosszú. Noha igen magas lett volna a Vulkan rakéta az orrán ülő űrrepülőgéppel együtt, ám mégis sokkal elegánsabb volt, mint az amerikai (és szovjet) űrrepülőgép végül megvalósuló megoldása, amelynél a rakéta (ill. a tartály) oldalán ülő jármű tömegét ellensúlyozni kellett. Nem mellesleg pedig a Vulkan megvalósul általa, tehát Glusko megkapja az óriás rakétájára a lehetőséget. A tervvel azért probléma is akadt: nem tisztázott, hogy is fogják az űrrepülőgépet eljuttatni a leszállási zónából Bajkonurba (ezt a problémát persze át is lehet hidalni: rögtön Bajkonur mellé kell leszállni). Eközben viszont a háttérben a hajdan az N1 rakétán dolgozó mérnökök egy újabb összeesküvést kezdtek el szövögetni. Az űrrepülőgép ilyen megoldásának gyakorlatilag mindegy, hogy milyen rakéta orrán is foglal helyet, márpedig az N1F rakétaváltozat kidolgozottan, kész infrastruktúrával ott volt, még ha a kész és félkész rakétákat Glusko szétszerelésre is ítélte. Ha sikerül a katonai vezetésnek előadni, hogy nincs semmi szükség a Vulkan rakétára, hanem adjanak egy esélyt az N1F-nek (ugyebár csak az előd N1 rakéta repült 4 alkalommal, a tökéletesített N1F nem kapott lehetőséget a bizonyításra), és csak fejlesszék ki hozzá az MTKVP űrrepülőgépet.


Az MTKVP leszállásának végső fázisa: ejtőernyőkön függve ereszkedik alá

Eközben a felső vezetés is elégedetlenségének adott hangot, közölték, hogy nekik az amerikai űrrepülőgép pontos megfelelője kell. Itt talán szerepet játszhatott az is, hogy a szovjetek az űrprogram terén kisebbségi fóbiába eshettek. Hiába volt hajdan világelső az űrhajózásban az ország, az Egyesült Államok látványosan és teljesen legyőzte őket minden szempontból. A Holdra leszálltak többször is, sikeres űrállomás-programot hoztak létre, és öles lépésekkel haladtak egy vadonatúj és igen ígéretes űrrepülőgéphez vezető úton. Eközben a szovjet űrprogram kínkeserves küzdelmek közben két űrhajó személyzetének elvesztését és egy sor félig vagy kevésbé sikeres űrrepülést és űrállomás-látogatást tudott felmutatni.

Vagyis úgy tűnt, hogy logikus lépés, ha (legalábbis nagy vonalakban) lemásolják az amerikai űrrepülőgépet – példa éppenséggel akad rá, hogy tovább ne menjünk, elég a Concorde – Tu-144 párhuzamra gondolni. A döntéshez persze nem árt tudni, hogy a NASA és a különféle alvállalkozó cégek irgalmatlan mennyiségű tervet gyártottak le, vizsgáltak meg és hasonlítottak össze – logikusnak tűnt, hogy a döntés, ami a végleges változatot eredményezte, nagyon megalapozott lehet. (A valóságban persze pont a másik véglet lett igaz, csakhogy mire ez kiderült, már késő volt....) Ekkor libben a képbe az NPO Enyergija egyik tapasztalt mérnöke, Igor Szadovszkij, aki felhívja Glusko figyelmét egy lehetséges megoldásra: építsék meg az amerikaihoz hasonló nagy szárnnyal szerelt űrrepülőgépet, de főhajtóművek nélkül szereljék egy rakéta oldalára. A katonaság is megkapja, amit szeretne, és Glusko rakétaterveinek se fellegzik be teljesen.


Konfiguráció terén már végleges, két szilárd gyorsító rakétás NASA űrrepülőgép-terv fantáziarajza 1972, innen már csak a részletek változtak....

1976. január 6-án jóváhagyják az MTKVP és a Vulkan fejlesztésének leállítását, és az amerikai űrrepülőgép másolatának fejlesztését, amely egy új rakéta oldalán fog a világűrbe indulni. Ez a döntés egy kompromisszum, amely megadja a katonaságnak, amire vágyik, miközben kihúzza a széket az összeesküvésre készülő mérnökök alól – mert az N1F-et nem úgy tervezték, hogy az oldalán vigye fel a hasznos terhet, vagyis mindenképpen új rakétát kell kifejleszteni hozzá, tehát egy nagy teljesítményű, noha a Vulkannál kisebb hordozórakétára is lehetőséget ad. Az áldozat, amit Gluskónak be kell vállalni az, hogy a belátható időn belül nem fog megvalósulni a dédelgetett holdbázis-terve. Utólag "véres vasárnapként" hivatkozik a döntésre (feltehetően vasárnap hozta, de csak január 6-án, kedden hagyta jóvá), és valójában még 1978-ig, ha takaréklángon is, de folytatódnak a Zvezda holdbázis tervezési munkálatai (vagyis hiába a véres vasárnap, mégsem engedte el akkor még álmait). De 1976 elején a Szadovszkij javaslatára lefektetett új szovjet űrrepülőgép és a hozzá szánt Enyergija hordozórakéta munkálatai megkezdődnek. Érdemes az évszámokat figyelni: az amerikai űrrepülőgép-programról 1972-ben hoztak döntést, 1976-ban már a légköri tesztrepülések folytak az Enterprise tesztgéppel, és 1979-re tervezték az első űrrepülést a Columbiával. A szovjet űrprogram ismét versenyre kelt a NASA-val, és ismét 4 éves késéssel követte azt...
 

Szaljut-5, az utolsó (?) katonai űrállomás

A Szaljut-4 tapasztalatai után az OPSz-3 katonai űrállomás feladatait is meghatározták, kezdett nyilvánvaló lenni, hogy ha egy űrállomást tartósan a világűrben szeretnének tartani, akkor utánpótlást kell biztosítani számára. Ezt eredetileg az Almaz programot fejlesztő Cselomej-tervezőiroda a TKSz űrhajóval oldotta volna meg, csakhogy a TKSz továbbra sem kapott megfelelő támogatást, így az OPSz űrállomások legfeljebb három, egyenként két fős személyzetnek tudott 60-60 napos küldetésre ellátást biztosítani, azután pedig jöhetett a deorbitálás (megsemmisítés). Egyre inkább látszott, hogy szükséges lenne az utánpótlás megoldása, mivel óriási pazarlásnak tűnt az, hogy egy-egy űrállomás legjobb esetben is csak egy évet szolgálhat. Az OPSz állomások jövőjére ráadásul sötét árnyékot vetett, hogy Cselomej utolsó befolyásos támogatója, Andrej Grecsko marsall, a védelmi miniszter 1976 áprilisában meghalt. Utódja nem más, mint Dmitrij Usztyinov lett, aki egyben megkapta a marsall rendfokozatot, és persze a katonaság legfőbb tisztje lett (érdekesség, hogy noha Usztyinov katonamérnöki végzettséggel bírt, nem volt katonai pályafutása és így korábban rendfokozata sem). Cselomej nemcsak egy támogatót vesztett el, de egyik rosszakarója lépett annak a pozíciójába...


Egy OPSz / Szojuz 7K-T páros számítógépes fantáziarajzon

Az OPSz-3 már túlságosan előrehaladott állapotban volt, hogy ebből bármit is érezzen, az OPSz-2 / Szaljut-3 tapasztalatai alapján viszont néhány változtatást eszközöltek: a gépágyút nem szerelték fel (talán rájöttek, hogy nem sok értelme van?), viszont egy új rádiórendszer került beépítésre, amellyel lehetségessé vált a képek azonnali továbbítása – feltehetően csak kevésbé jó minőségben és továbbra is analóg módon, de így már nem csak a filmeket "szállító KSzI kapszula visszaérkezése után volt lehetséges a felderítés eredményének kiértékelésére. Természetesen az Almaz program valódi kiléte titkolva volt: a Szaljut-5 felirat alatt hivatalosan a DOSz űrállomások (főleg a Szaljut-4) képeit publikálták akkoriban. Az űrállomást 1976. június 22-én juttatta fel egy Proton-K hordozórakéta, majd nagyjából 220 x 260 km-es keringési pályára állították, és felkészítették a személyzet fogadására.


A Szojuz-21 indítása

Az első személyzet pedig Borisz Valentyinovics Volinov (a Szojuz-5 veteránja) és Vitalij Mihajlovics Zsolobov volt, megjegyzés, hogy szemben a civil DOSz állomásokkal, ahol eredetileg ugye 1 katonai és 2 civil személyzetet osztottak be, majd a Szojuz-11 katasztrófája után 1-1 katonai és civil volt az általános leosztás, az OPSz esetében csak katonai űrhajósok kerültek a listára. Számukra viszont a terv egy 60 napos űrmisszió, amely a Szojuz-21 fedélzetén 1976. július 6-án indul. A start után egy napig tartott, amíg az űrállomás közelébe manővereztek, ám a dokkolás közben az Igla automatikus űrrandevú és dokkoló rendszer meghibásodott, így Volinov kénytelen volt kézzel végrehajtani a végső megközelítést és a dokkolást. A személyzet pár nap alatt átköltözött az űrállomásra, majd elkezdték feladataik végrehajtását. Ezek elsődlegesen katonai célú megfigyelések voltak, többek között az új képtovábbító rendszert tesztelték ismert környezetet figyelve – az ekkor zajló Sziber hadgyakorlatról készítettek felvételeket, hogy az elemzők a földön láthassák, mennyire hatékonyak a hagyományos álcázási és műveleti eljárások a világűrből való felderítéssel szemben. A katonai megfigyelések mellett néhány civil tudományos kísérletre is sor került azért: az első súlytalanságban végrehajtott tartós kristálynövesztési kísérletekre, növények fejlődését figyelték, napmegfigyelésekre is sor került, és egy akváriumban a halak viselkedését tanulmányozták. Sor került egy élő TV interjúra is egy gyerekkel.


Volinov és Zsolobov a kiképzés alatt

A további történésekre egy hivatalos és egy nemhivatalos verzió létezik. A hivatalos verzió az, hogy a legénység augusztus közepén fejfájásra, rossz közérzetre és kellemetlen szagokra kezdett el panaszkodni, és egyre rosszabb állapotba kerültek. Zsolobov állapota annyira rossz lett, hogy a személyzet a küldetés megszakítását kérte, amit végül jóváhagytak. Noha mindkét űrhajós rossz állapotba került, Zsolobov egyenesen annyira gyenge lett, hogy egyedül még a szkafanderét sem tudta felvenni. Miután átszálltak a Szojuzba, és lezárták a zsilipajtókat, majd a szétcsatlakozást megkezdték volna, a kapcsolódást biztosító rögzítőkarmok nem oldottak ki megfelelően. A földről utasításokat kezdtek el sorolni, hogy miként próbálják a helyzetet megoldani, de kiértek a kommunikációs kapcsolatból, mielőtt végigvették volna azt – és majdnem másfél órát kellett várniuk, hogy újra a Szovjetunió fölé érjenek, ahol a rádiókapcsolat visszaállása után végighaladva a javaslatokon, sikerült a szétkapcsolódás, és 1976. augusztus 24-én elindultak a Föld felé. Itt egy pillanatra érdemes megállni azért: 1976 nyarán, függetlenül attól, hogy korábban a Molnyija kommunikációs műholdak illetve a két kommunikációs hajó segítségével megoldották azt, hogy legalábbis sűrűbben tudják a rádiókommunikációt fenntartani, újra ott voltak, hogy csak a Szovjetunió felett volt megfelelő kommunikáció biztosítható...


Volinov és Zsolobov az űrállomás és a Föld közötti TV interjú közben

A visszatérés sem sikerült problémamentesen: mivel nem az eredetileg eltervezett időpontban tértek vissza, be kellett vállalni, hogy erős szélben érnek földet, így viszont a kapszula imbolyogva közeledett a föld felé az ernyőkön lógva, és a talajfogás előtt beinduló fékezőrakéták emiatt felborították azt. A mentőcsapatok mindkét űrhajóst igen rossz fizikai és mentális állapotban találták. A hivatalos verzió szerint az űrállomás légkörébe a rakétahajtóművek N2O4 oxidálószere szivárgott, és ez okozta a rossz egészségügyi állapotukat.

Később viszont más magyarázatok kezdtek el napvilágot látni az esetre. Ezek szerint a legénység nem követte a fizikai kondíciójuk megőrzését célzó, napi két órás edzést előíró utasítást, és elégtelen volt az alvásmennyiség. Ezek együtt hozták elő azt, hogy a személyzetnek honvágya lett, és minél hamarabb vissza akartak térni a Földre. A SpaceFacts.de-n pedig azt lehet olvasni, hogy az orosz űrügynökség pszichológusai szerint a Szojuz-21 küldetésmegszakítása "egyének közötti nem meghatározott problémák" miatt következett be. Ennél többet sehol sem írnak az esetről, mindenesetre tény, hogy sem Volinov, sem Zsolobov nem lett később még csak tartalék személyzetnek sem besorolva.


A Szojuz-22 személyzete, Vlagyimir Akszjonov és Valerij Bikovszkij kiképzés alatt

Eredetileg rövid időn belül indulnia kellett volna a következő személyzetnek (Vjacseszlav Dmitrijevics Zudov és Valerij Iljics Rozsgyesztvenszkij) a Szaljut-5 fedélzetére, ám azt elcsúsztatták. A következő út így egy ideje formálódó speciális küldetés lett: Kelet-Németország és a Szovjetunió közösen kifejlesztették az MKF-6 multispektrális kamerát, amit a keletnémet Carl Zeiss / Jena gyártott le. A kamerát a Szojuz-Apollo űrrepülés tartalék (és végül nem felhasznált) űrhajójának az orrába, az APASz-75 dokkoló helyére építették be, és mivel ez a Szojuz alváltozat rendelkezett napelemekkel, így lehetséges volt egy hosszabb misszió keretében bevetni a kamerát. Ez az út lett tehát a Szojuz-22, fedélzetén a Vosztok-5 veterán Valerij Fjodorovics Bikovszkij illetve az újonc Vlagyimir Viktorovics Akszjonov űrhajósokkal. A Szojuz-22 az Interkozmosz program egyik eleme volt, amelynek célja alapvetően a szovjet érdekszféra baráti országait bevonni az űrkutatásba, afféle "jutalomként", és nem kis mértékben a politikai és propaganda cél motiválta őket.


Bikovszkij a Szojuz-22 orbitális moduljából videófelvételt készít a Földről

A Szojuz-22 1976. szeptember 15-én indult a világűrbe, egy szokatlanul meredek, 64,75° pályaszögű keringési pályára. Alaphelyzetben ekkoriban Bajkonurból 51,8°-os pályára álltak az űrállomások és űrhajók, de a meredekebb pálya miatt jobb lehetőség adódott Európa, és azon belül Kelet-Németország felett végrehajtott fotózásra. Az út elsődlegesen az MKF-6 alkalmazásáról szólt, ám ez két embert követelt meg: Bikovszkij a visszatérő kapszulában a kormányszervekkel megfelelő irányba fordította az űrhajót, míg Akszjonov az orbitális modulban az MKF-6 kamerát kezelte. A kamera hat optikája közül négy a látható fény tartományában, kettő pedig infravörös tartományban rögzített. A felvételek a felszínről 165 km széles szeleteket rögzítettek, és 2 perc alatt több, mint egy Magyarországnyi területet (100 000 négyzetkilométer) lehetett végigpásztázni vele. A másodiktól a hatodik napig főleg a Szovjetunió területéről csináltak fotókat (az akkor épülő Bajkál-Amur vasútvonalról, Szibériáról, Közép-Ázsiáról (ideértve a mai Kazahsztánt és Azerbajdzsánt), majd a hatodik napon Észak-Európáról és a Szovjetunió európai részéről. A hetedik napon került sor Kelet-Németország fotózására, és ekkor (illetve korábban, az űrrepülés 5. napján) egy repülőgép egy azonos MKF-6 kamerával a levegőből is végigfotózta az űrhajó által leképezett területet, hogy a két forrásképet összevetve elemezhessék az eredményeket.


Akszjonov a Szojuz-22 orbitális moduljában

Összesen 2400 képet készítettek, de emellett pár más tudományos kísérletre is sor került, például egy kis centrifugában növények növekedését vizsgálták, ez esetben is volt egy kis akvárium halakkal, amelyek viselkedését figyelték meg súlytalanságban, illetve volt egy extra megfigyelés: a kozmikus sugárzás látásra való hatásainak megfigyelése. Utóbbi az amerikai űrhajósok jelentései alapján merült fel, mikor az Apollo űrhajósai a szemüket behunyva éles villanásokat láttak. Bikovszkij és Akszjonov űrrepülése összesen 7 nap 21 órát tartott, a visszatérés előtt kiszerelték a kamerából a színszűrőket, hogy a képek értékelésénél mintának használhassák azokat, majd a végrehajtották a fékező manővert, és sikeresen leszálltak.


Az MKF-6 kamera

Ez után kerülhetett sor a második OPSz-3 / Szaljut-5 küldetésre, ahol Vjacseszlav Zudov és Valerij Rozsgyesztvenszkij indult a Szojuz-23 fedélzetén a világűrbe. A terv a Szojuz-21 személyzete által végrehajtott feladatok folytatása, ahol először lecserélik az űrállomás légkörét (a hivatalos verzió szerint ugyebár mérges gázok okozták a Szojuz-21 személyzetének rosszullétét), és további megfigyeléseket hajtanának végre. Az indításra október 14-én került sor, és másnap a szokásnak megfelelően következett a randevú és a dokkolás végrehajtása.


Zudov és Rozsgyesztvenszkij az indulás előtt

Csakhogy az Igla újfent meghibásodott, és hibás közeledési sebességet jelzett ki, ami miatt az automatika szükségtelenül indította be többször is a hajtóművet. Mikor a személyzet rájött, hogy az Igla bemondta az unalmast, még mindig több, mint 2 kilométerre voltak az űrállomástól, márpedig a kézi megközelítést legfeljebb 1,2 km-ről lehetne megkezdeni. Csakhogy eddigre az Igla már elhasználta az üzemanyagkészlet nagy részét, és mivel az akkumulátorok is kezdtek lemerülni, hamar döntés született arról, hogy vissza kell térni a Földre. Csakhogy a leszállási zónában az időjárás igen zord volt, így igyekeztek húzni az időt – amire viszont a szűkös energia-tartalékok nem adtak lehetőséget. Nem elég a rossz időjárás, a keringési pálya miatt este térnek vissza, ami a mentőcsapatok helyzetét nehezítette meg. Viszont nem volt választási lehetőség, a fékező manővert végrehajtották.


A Tengiz-tóban hánykolódó Szojuz-23 kapszuláról készült festmény

Zudovék viszont egy egyre fokozódó rémálomba tértek vissza. A kapszula ejtőernyőjén egy hóvihar közben a félig befagyott Tengiz-tóba ereszkedett. A parttól mintegy két kilométerre hánykolódó űrhajón a mínusz 20 fokos külső hőmérsékletnek köszönhetően hamarosan igen fagyosak lettek a körülmények, és félve, hogy az akkumulátorok lemerülnek mielőtt rájuk találnak, a fűtést kikapcsolta a személyzet. A rádió jeladó alapján az első helikopter megtalálta őket, ám nem volt a fedélzetén sem felfújható gumicsónak, sem vízhatlan ruha, amely a fagyos vízben létfontosságú lett volna (a gumicsónak és a vízhatlan ruha nemes egyszerűséggel a bázison maradt, mivel úgy vélték, nem lesz rá szükség). Az üzemanyagot elhasználó helikopterek egymás után szálltak le a parton, és noha a mentőcsapatok összeszedtek közben három gumicsónakot és vízhatlan ruhákat, és megpróbálták elérni a kapszulát, ami végül az egyik csónaknak sikerült is, ám közben egy barometrikus szenzor víz alá került, és ez aktiválta a tartalék ernyőt – a kapszulát a fő- és tartalék ernyők pedig oldalára fordították, így a tetőn lévő ajtó víz alá került, és így a személyzet nem tudta kinyitni azt.


A kapszula partra vontatása

A mentőcsapatok visszatértek a helikoptereikhez, és erősítést kértek, valamint próbálták rendezni soraikat. Eközben a két űrhajós a saját problémáival volt elfoglalva: amikor a kapszula feldőlt, a szellőzőnyílás is víz alá került, amin jéghideg víz tört be. A szellőző szelepét gyorsan elzárták, ám mivel különálló létfenntartás nem volt, így a kilélegzett szén-dioxid elkezdet felgyűlni a szűk légtérben. Reggelre újabb mentőhelikopterek érkeztek Karagandiból, és az egyetlen járható megoldást kezdték el kivitelezni: egy békaember a vízbe ugrott, rögzítette a helikopter csörlőjének kábelét az űrhajó ejtőernyőinek kábeleihez – majd nekiálltak nagyon lassan a part felé vontatni azt. Az eljárás nem szerepelt a mentési tervekben jóváhagyott megoldások között, ám más megoldást nem tudtak hirtelen kitalálni. A vontatást menet közben még az is nehezítette, hogy a tartalék ernyőt "felfújta" a helikopter által gerjesztett légmozgás, de szerencsére a helikopter személyzetének sikerült ezt is kezelnie. A partra vonatott kapszulából a mentőcsapatok legnagyobb meglepetésére élve került elő a két űrhajós – noha majdnem megfulladtak és megfagytak.


A Szojuz-23 személyzetének kiemelése a kapszulából

Az eset után az űrhajósok kiképzésében a szélsőséges időjárásra vonatkozó gyakorlatokat frissítették, illetve a mentőcsapatok felszerelését is bővítették a tapasztalatok alapján. Érdemes megemlíteni, hogy a sokadik fiaskó ellenére az Igla automata dokkolórendszer kapcsán nem történtek drasztikus lépések. A Szojuz továbbra sem lett a kézi megközelítéshez és dokkoláshoz szükséges rendszerekkel hiánytalanul ellátva (holott ezt már 10 éve követelte Kamanyin, az akkori űrhajós-kiképzéséért felelős tiszt).

 
Viktor Gorbatko és Jurij Glazkov

A Szojuz-24 eredetileg ismét egy két hónapos küldetés lett volna, amelynek keretében sor került volna az első űrállomásról végrehajtott szovjet űrsétára. Ezt most törölték, és a Szojuz-23 feladatát kellett végrehajtania Viktor Vasziljevics Gorbatkónak és Jurij Nyikolajevics Glazkovnak. Az űrhajósok 1977. február 7-én indultak a világűrbe, majd ezúttal problémamentesen dokkoltak az Igla rendszer segítségével. Először a légkört ellenőrizték – légzőmaszkokban szálltak át az űrállomásra, és különféle teszteket végeztek az űrállomás légkörén. A műszeres vizsgálat szerint viszont a Szaljut-5 légköre egészséges volt (ami ugye a nemhivatalos Szojuz-21 legénységi problémákat támasztja alá). Eredetileg az út egyik fontos eleme volt a légkör cseréje, ám úgy tűnt, nem lesz rá szükség. Ettől függetlenül végrehajtották a teljes légkörcserét február 21-én: először a világűrbe engedték az űrállomás levegőjét, majd az orbitális modulban szállított sűrített levegővel töltötték fel. Gorbatko és Glazkov folytatta a kristálynövesztési kísérleteket, napmegfigyeléseket, illetve a hivatalos programban nem szereplő katonai megfigyeléseket. Az űrállomáson tartózkodásuk végén a kész filmeket a KSzI kapszulában helyezték el, visszaköltöztek a Szojuzra, majd február 25-én szétkapcsolódtak, és még ugyanazon napon le is szálltak Bajkonurtól nem messze.


Gorbatko és Glazkov egy TV interjú közben, mögöttük a falon Brezsnyev portréja

A háttérben eközben újabb sötét ármányok zajlottak: az Almaz program vezetői még 1976 végén egy újabb Szojuz űrhajót kértek, hogy az állomást három személyzet látogathassa meg a Szojuz-23 sikertelen útja ellenére. Valentyin Glusko, a Szojuz űrhajókat gyártó NPO Enyergija iroda vezetője erre viszont egy olyan ütemtervet rakott le az asztalra, amely szerint a plusz Szojuz csak 1977 őszére lesz elindítható, amikorra a Szaljut-5 pályaemelésre szolgáló hajtóanyaga már kifogy, és így nem lehet stabilan keringési pályán tartani. Egyes vélekedések szerint egyszerűen csak nem volt rugalmas a főtervező, és nem akarta a következő DOSz űrállomáshoz (Szaljut-6) tervezett Szojuzok gyártását felpörgetni, hogy azokat előre csúsztatva az egyiket megkaphassa a Szaljut-5, és az így kieső Szojuzt majd pótolják a DOSz programban. Más vélekedések szerint szánt szándékkal rúgott bele a Cselomej-iroda programjába, amelyről ekkor már tudni lehetett, hogy nem fog folytatódni. Hiába volt a gyártás különböző állapotában több további OPSz űrállomás, ezeket személyzet nélküli radarfelderítő műholdakként építették át, és csak Cselomej halála után jutottak fel a világűrbe. Akárhogy is, a vége az lett, hogy a Szaljut-5 űrállomást 1977. augusztus 8-án beirányították a légkörbe, ahol megsemmisült...


Ez még az OPSz-1, építés alatt

Hogy a katonai űrállomás koncepciója hol siklott ki, azt nehéz megmondani. Az egyik potenciális indok maga az volt, hogy 1976-ban az addig a programot támogató Grecsko marsall helyett a Cselomej-irodát nem különösebben kedvelő Usztyinov marsall lett a védelmi miniszter, és így lehetősége volt annak leállítására. Csakhogy eleve nehezen védhető, hogy a különféle kémműholdak mellett milyen jogosultsága volt az Almaz programnak már az 1970-es évek elején, pláne, hogy alapvetően ugyanazon az elven (a fotófilmeket kapszulákkal visszajuttatva) működtek ekkoriban, tehát a kéműrállomás semmi előnyt nem tudott felmutatni a műholdakhoz képest. Ezzel persze egyáltalán nem szűnt meg a katonai célnak alárendelt űrprogram, sőt, hamarosan szinte csak annak lett alárendelve az egész...

Folytatása következik....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése